Cyprus, niet direct het eerste eiland wat in ons opkomt voor een paar dagen zon, zee en strand. Het wordt tijd om dit eiland te ontdekken. We gaan relaxen, lekker eten en van de warmte genieten in het Cypriotische Paphos. En hierom is dat een groot succes!

Na slechts een kleine vier uur vliegen zet je al voet aan land. Cyprus is een eiland met veel Britse invloed en de georganiseerde versie van Griekenland. Oftewel iedereen spreekt goed Engels, de keuken is (als je even zoekt) verfijnder dan de gemiddelde girosschotel, de wegen liggen er perfect bij en de Cyprioten zijn onwijs vriendelijk.

De grote vraag tijdens een trip als dit is ‘Waar zullen we gaan eten?’ Er is veel aanbod, maar zeker niet allemaal even aantrekkelijk. We hadden drie favoriete tentjes.

FullSizeRender FullSizeRender_2
Lemon lime, graag

Op een kwartiertje rijden van Paphos (ja, een huurauto is hier wel héél handig) vind je Vardas Beach. Een restaurantje aan een baai met een grasveld ernaast. Op het grasveldje staan ligbedden die je kosteloos kunt gebruiken. Wel fijn, want de stranden aan deze kant van het eiland bestaan voornamelijk uit stenen. Vanaf Vardas neem je zo een duik in zee.

We hebben hier het drankje lemon lime ontdekt. Populair onder de Engelsen. Het is de lime die je vast nog kent van de wodka-lime gemixt met 7-up. Een echt verfrissend zomerdrankje! Zelf maken? Deze variant is ook lekker.

IMG_0940 IMG_0939

Meze aan zee
In Cyprus eten ze veel ‘meze.’ Allemaal verschillende hapjes. Vergelijkbaar met de tapas die wij kennen. Wij eten zeer lekker bij Almyra. Eigenlijk zijn alle hapjes even goed. Het stijlvol ingerichte restaurant met kundig personeel ligt direct aan zee, zo’n 300 meter voordat het echte toeristische gedeelte begint. Vooral de aubergine spread, makreelsalade en champignons met tomaat zijn een groot succes.

FullSizeRender_2 IMG_0913
Tot toch wel onze verbazing is de wijn van Cyprus zeer goed te drinken. De eerste avond zijn we nog wat sceptisch, maar de rest van de tijd bestellen we zonder twijfel lokale, Cypriotische wijn. En dan bij voorkeur Tsalapatis sauvignon blanc. Deze wijngaarden vind je niet ver van Paphos.

FullSizeRender IMG_0908
Stop aan begin van boulevard

De veruit lekkerste lunch aten we bij Muania. De website ontbreekt, want met een Grieks teken in de url zijn we niet heel handig. Een Griekse salade en burger zoals die horen te zijn. Het eerste (en gelijk leukste en beste) plekje aan het begin van de boulevard die eindigt bij de haven. Niet te missen.

Hier geen kaarten met foto’s van het eten en slecht toeristenvoedsel, maar met zorg en smaak bereidde maaltijden. Het is niet voor niets dat vele Cyprioten ook hier neerstrijken. In het weekend is het er dan ook goed vol.

Gestapelde stenen en azuurblauwe zee
Cyprus is natuurlijk veel meer dan lekker eten. Op Cyprus barst het van de cultuur uit de tijd van de Romeinen. Gestapelde stenen in overvloed om oneerbiedig te zeggen.

Wij hebben ze voor dit keer overgeslagen. Na de koude maanden in Nederland is een boek lezen aan het zwembad of een verlaten baai na een beetje rondtoeren over het eiland te aantrekkelijk. Want wat is de zee hier blauw. Bijna Caribisch. Oordeel zelf maar!

FullSizeRender_1 IMG_0919 IMG_0917 IMG_0907

Zin in een paar dagen zon, zee en strand? Cyprus is zeker je overweging waard!

Mocht je trouwens overwegen om op Cyprus te trouwen in een hop on hop off bus. Niet doen!
We zagen op een dag zes bruidsparen voorbij rijden. Niet bijster origineel dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *