Sarajevo. Het is wellicht niet de eerste stad die bij je opkomt als citytripbestemming. Dat terwijl deze Bosnische hoofdstad met een verhaal zoveel te bieden heeft. En er met sneeuw ook nog eens sprookjesachtig uitziet. 

image-2017-01-28
Als je de gebaande paden durft te verlaten en voor een weekendtripje Bosnië gaat: boek een kamer in Pansion ‘Kod Keme.’ Het is basic, schoon en heeft een bijzonder vriendelijke eigenaresse. Na 00:00 uur komt er nergens in de stad meer water uit de kraan. Houd hier rekening mee. Voor €35 heb je al een driepersoonskamer.

IMG_3926IMG_3902IMG_3911 IMG_3918
Als je de deur uitstapt ben je direct in het kleine, oude stadscentrum. Hier kan je relaxt rondslenteren langs de souvenirkraampjes met veelal een Arabisch tintje. Als je een tinnen theeservies, gegraveerde kogels of een bontmuts zoekt ben je aan het juiste adres.

IMG_3934
De stad kent vele moskeeën. Wij zijn er een ingelopen. Ons haar is bedekt door een muts. Die we vanwege de kou toch al ophadden.

IMG_3897
Voor lunch raden we, cevapcici, een lokaal gerecht aan bij een van de vele tentjes. Op de foto ziet het broodje met gehaktrolletjes, crème fraîche en oorspronkelijk ui er niet direct aantrekkelijk uit. Het smaakt wél heerlijk!

IMG_3959
Restaurant Kibe is de plek waar je s avonds moet eten. Het is het beste restaurant van de stad. Niet alleen qua eten, maar ook qua uitzicht. We kiezen voor diverse kleine, lokale gerechten. Bosnische tapas. Hapjes die allemaal zeer smaakvol zijn. Ondertussen genieten we van de lichtjes over de stad en van twee muzikanten die aan onze tafel verschijnen. Hoe Balkan wil je het hebben?
IMG_3962
De rekening is goed te doen. De prijzen liggen een stuk lager dan in Nederland. Neem -in de sneeuw- een taxi naar het restaurant. Het kost je een euro of drie. Zo hoef je niet zelf de berg op te glibberen. Tip: reserveer Kibe van te voren. De taxi kan je gewoon op straat aanhouden.

IMG_3889
Sarajevo is omringd door bergen. En heeft zelfs 25 km aan skipiste. Voor de oorlog, in 1984 zijn hier zelfs de Olympische Winterspelen gehouden. Wij maken boven aan een piste een ritje in een kleine bobsleebaan en eten een taartje. Wintersportgevoel tijdens een citytrip kan dus ook. Wat een sneeuw kan hier vallen!

De stad kent een heftig verleden. De oorlog van 1992-1995 heeft diepe sporen achtergelaten. Nog steeds zie je de kogelgaten In de vele middelhoge flats. Op de lokale markt staat een groot gedenkteken ter nagedachtenis aan de vele onschuldige slachtoffers. Ondertussen proberen de inwoners de stad stap voor stap weer welvarend te maken. Er is nog een lange weg te gaan, maar als toerist kan je hier je steentje aan bijdragen.

Wij vonden het mede door de vele gesprekken over de stad en zijn geschiedenis een bijzondere reiservaring. Vele bezoekers gaan naar Sarajevo met een reden. Iedereen heeft zo zijn eigen verhaal en wil die graag delen. Deze bestemming is niet te vergelijken met andere citytrips waar strand, shoppen en/of eten centraal staan. maar is zeker een trip waar we -met veel plezier- nog veel aan terug zullen denken. Thanks, Almedina, Joni & Marjolein!

Mocht je de taal alvast willen oefenen: kwala betekent dankjewel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *