Onze agenda’s staan weer vol met kerstborrels, formele etentjes en feestelijkheden. Omdat wijn een belangrijke rol op deze site speelt, hebben wij inmiddels het nodige opgepikt over ons favoriete drankje. Wil jij je op zo’n avond ook profileren als echte wijnkenner, lees dan onderstaande tips:

Terwijl jij de gasten begroet, roep je argeloos naar je partner: ‘Schat wil jij de flessen alvast chambreren?’ Klinkt toch een stuk chiquer dan vragen of hij de flessen op kamertemperatuur wil brengen.

Wijnmakers hebben twee opties, of je maakt wijn van één druivenras of hij mixt verschillende soorten door elkaar. Ben jij fan van de eerste optie dan kan je terloops laten vallen: “Mij maak je blij met een monocépage, een blend vind ik niks.” Maar pas op wanneer je dit roept want veel beroemde wijnen zijn blends (dus een mix van verschillende druivensoorten). Beland zo’n fijne mix in je glas kan je zoiets opmerken: “Uitstekende blend, wat is deze wijn toch mooi in balans.”

Voordat je een slok neemt, laat je de wijn door je glas rollen, de extra zuurstof die je zo creëert, optimaliseert de smaak van de wijn. Doe dit zogenaamde walsen wel subtiel, creëer geen orkaan in je glas. Uitgewalst? De druppels die naar beneden komen noem je tranen. Vooral bij een rijke, volle wijn zijn de druppels stroperig. Wat een wijnsnob dan zegt: “Aan de tranen te zien, belooft dit een heerlijke volle wijn te zijn. Santé.”

Het glas houd je natuurlijk bij de steel vast. Zo voorkom je vingerafdrukken en warmt de wijn niet op door de temperatuur van je handen. Ook kan je het glas zo makkelijker tegen het licht houden. Want een beetje kenner kan aan de hand van de kleur al een voorspelling over de smaak maken.

img_2887Het klimaat, bodem en ligging van de wijngaard heeft invloed op de smaak van de wijn. Deze specifieke eigenschappen van het gebied noem je terroir. En volgens kenners is het terroir de eerste eigenschap van goede wijn. Vooral de Franse gebruiken deze term graag. Wij waren afgelopen zomer op Domaine de Marotte, het terrein van twee Nederlandse wijnboeren en kunnen concluderen dat het hier wel goed zit met het terroir…

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *