Als professionele wijnliefhebbers hebben wij door je jaren heen heel wat kennis over dit drankje verzameld. Vandaag delen we met jullie de leuke wijnweetjes. Hoeveel druiven zitten in een fles, hoe moet je een wijnglas bewaren en wat kan de vriezer voor een wijnliefhebber betekenen? Wedden dat jij nog niet alles wist?

1. Niet op zijn kop!
Staan bij jou in het keukenkastje de wijnglazen ondersteboven? Draai ze snel om. De geur van het kastje trekt zo in de kelk en beïnvloed de smaak van de wijn. Zelfs de schoonste kastjes hebben hiermee te maken.
Het beste is om de glazen met warm water (zonder sop) schoon te maken. En voor een streeploos effect te drogen met een linnen doek.

2. In de vriezer
Naast je wijnrek, kelder of keukenkastje kun je ook in de vriezer wijn bewaren. In de vriezer? horen we je denken. Ja, je leest het goed. Je kan dit drankje prima invriezen. Ideaal als je een bodempje over hebt en graag met wijn kookt. Giet de restjes in een ijsblokjesbakje en je bent altijd voorbereid voor het maken van pastasaus en andere culinaire uitspattingen. Mocht je het gelijk willen uitproberen; dit pastagerecht maken wij regelmatig. En voor twee eetlepels wijn hoef je geen fles open te trekken (mag natuurlijk wel).

3. Schroefdop = niet kurkvrij
Bah, kurk in je wijn is de nachtmerrie van elke wijnliefhebber. Je verwacht dat met de komst van de schroefdop dit probleem uit de wereld is geholpen. Maar geloof ons, ook schroefdop flessen kunnen kurk bevatten. Dit gebeurt als tijdens het wijnmaken in de kelder besmette pallets hebben gestaan. Je kan in een restaurant dus een schroefdop fles op kurk afkeuren. Ons advies; altijd blijven ruiken.

4. Goed voor de lijn
Volgens onderzoek hebben vrouwen, die dagelijks een halve fles wijn drinken, 70 % minder kans om dik te worden dan niet-drinkers. Wijn stimuleert namelijk je lichaam om calorieën te verbranden. Van deze wetenschappers worden we blij!
Voordat je je sportschoolabonnement inruilt voor een Gall & Gall klantenkaart; er zijn ook onderzoeken die juist het tegendeel beweren. Die bevindingen vinden wij dubieus….

5. Honderd druiven
Wij vroegen ons af hoeveel druiven er eigenlijk in een glas zitten. Voor 5 liter wijn is er 7 à 8 kilo druiven nodig. Dat betekent dat in 1 fles ongeveer 1,2 kilo zit. Als deze rekenwonders even verder denken kunnen we concluderen dat in 1 glas zo’n 100 tot 125 druiven zitten.
Jammer dat dit niet meetelt bij de dagelijkse 2 stuks fruit…

de_kleine_schorre_auxerrois_2

Wist je dat in Nederland ook lekkere wijn wordt gemaakt? In Zeeland wordt de de ‘Schouwen Druiveland Blanc’ gemaakt. Zelfs internationale kenners zijn onder de indruk van ‘ons’ wijntje. Dus mocht je dit flesje ergens zien staan, probeer hem vooral!

 

3 reacties op Wat je nog niet wist over wijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *