Voor een rondleiding op de visafslag moet je héél vroeg je bed uit maar wat is het leuk om een kijkje in de wereld van de visserij te krijgen.

Visafslag

We moeten het twee keer lezen: ‘de rondleiding start om 06:30.’ Terwijl we fietsen door uitgestorven straten is de visafslag één en al bedrijvigheid. We beginnen met koffie waarna een film wordt opgezet. Nooit geweten dat er op zoveel verschillende manieren wordt gevist. Flyshoot, Boomkor, Twinrig, Staand want en Sumwing pulse zijn termen die voor ons nu geen geheimen meer hebben. Dan is het tijd voor actie! Met felle hesjes aan gaan we de enorme hallen in. Het is hier koud maar ondanks de stapels vis stinkt het niet. Het begint allemaal met het sorteerproces vertelt onze gids Henk.

visafslag

Bakken vol

Vannacht was het duidelijk een goede vangst. De bakken staan torenhoog op elkaar gestapeld en elke krat bevat 41 kilo vis. Gids Henk laat ons de verschillende vissen zien en overspoelt zijn groep met leuke weetjes. Zo zijn tong, tarbot en griet de duurdere vissen en dankzij het warme zeewater worden er steeds meer bijzondere vissen gevangen. Een bak vol haaien is het bewijs en ze zitten nog in een rode krat ook. Rood komt van een boot uit Scheveningen.

visafslag

Veiling

We lopen langs de groothandelsmarkt de trap op, de mijnzaal in. Hier worden de kratten verkocht. Met een grote digitale veilingklok kan je het verkoopproces volgen. Elke krat heeft een kwaliteitscontrole gehad en de A+ zijn de toppers. Volgens Henk is de schol op dit moment top. Dus als we om 08:00 weer naar huis fietsen is de visboer onze eerste stop. Vanavond eten we schol van de BBQ. En weten we precies welke weg deze vis heeft afgelegd voordat hij op ons bord kwam!

Ook een kijkje in de Scheveningse haven nemen? Een rondleiding boek je hier bij de VVE

Visafslag

Visafslag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *