Hoe kouder, hoe vaker thuis. Tenminste zo werkt het bij ons wel een beetje. Maar erg hoeft dat niet te zijn. We veranderen onze eettafel met gemak in een borrelspot. In deze tijd van het jaar mag naast wijn een kaasplankje niet ontbreken. Maar hoe stel je een perfecte combinatie samen? Wij zijn op onderzoek uitgegaan.

Lekker
Eigenlijk is er meer een ding belangrijk. Koop wat je lekker vindt. Maar daar begint voor ons wel het probleem. Want we vinden zóveel lekker. Dus wat geheugensteuntjes vinden wij wel helpen. Check alvast onze vondsten op Pinterest.

background-794463_640Met z’n drieën 
Serveer altijd minimaal drie verschillende soorten. Geen vier, wel vijf. Wij laten ons altijd adviseren door onze favoriete kaasboer. We hebben van hem geleerd dat zo’n 100 gram per persoon een mooi uitgangspunt is en je de kaasjes moet presenteren en natuurlijk op eten oplopend van een zacht naar een pittige smaak.brie-3496_640Varieer
Ga voor afwijkende smaken én een andere uitstraling. Kies een keer niet veel veilig, maar test die ene die je nog nooit hebt geproefd. Wij passen die tactiek vaak toe. En hebben nooit spijt. Word het koe, schaap of geit? Rood, wit met blauw? Italiaanse combinatie met onze favoriete Gorgonzola? Moeilijk hè? Voor de beste smaak wel een uurtje voor serveren de kaasjes uit de koelkast halen.

cheese-platter-995803_640

Nederland
Er mag tussen het Italiaanse of Franse geweld best een Nederlandse kaas tussen zitten. Wij halen die rechtstreeks bij de boer. Bij Hoeve Waterrijk worden de Hollandse kazen nog met passie en liefde gemaakt. En dat proef je.

Messen
Denk nou niet, zoals wij vaak, één mes is wel genoeg. Bij ieder kaasje hoort een ander mes. Die vaatwasser heb je toch niet voor niets.

ham-181667_640

Extraatjes
Wil je je plankje helemaal compleet maken? Voeg (wal)noten, stroop, druiven en crackers toe. Al zijn wij ook fan van het vijgenbrood van het Vlaamsch Broodhuys. En wat Spaanse hammen zijn ook altijd een smaakvolle aanvulling. Het stylen van je plankje kan beginnen. Is je foodcreatie Instagram-proof?

france-605450_640

Vergeet de wijn niet
Eigenlijk hoort er bij iedere kaas een andere wijn. Dat vinden wij wat ver gaan. Dus we kiezen één bijpassende. We nemen een wijn uit dezelfde regio als de kaasjes. En soms gewoon die ene die wij op dat moment graag drinken. Wil je helemaal voor safe gaan? Champagne is altijd goed.

Een onweerstaanbare combinatie gemaakt? Deel hem met ons!

Beelden: Hoeve Waterrijk, Pixabay.

1 reactie op Say cheese

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *