Zelfgebakken poffertjes eten, misselijk worden in de zweefmolen en met een zwierig jurkje aan wijn drinken aan lange tafels. De Parade is voor de 25ste keer weer neergestreken in Den Haag. We zetten alles wat je moet weten over dit culturele feestje op een rij. Volgens het AD zijn de meeste Paradebezoekers zelfbewuste dertigers die op de fiets komen. Dus we kunnen met een gerust hart gaan.

IMG_7496Nagenoeg iedere vrouw wil hip zijn, gilt in de zweefmolen en loopt schaamteloos te paraderen met een fles witte wijn in de hand. Wie heeft er per ongeluk een plastic glaasje van wijnleverancier Grape District meegenomen?

Toch is wijn de nummer twee meest verkochte drank. Bier staat op de eerste plaats. Met zelfgemaakte limonade als derde. Dat is wél echt Parade, zelfgemaakte limonade.

Bezoekers van de Parade geven volgens de eerder geciteerde krant zo’n €30 per persoon uit. Vast degene van de zelfgemaakte limonade. Met €7,50 entree en een kleine €20 voor een flesje witte wijn vinden wij het knap als je dat lukt. Want je kan toch niet weg zonder een hapje van die overheerlijke Falafelburger (tip!), een bakje nachos met guacemole en stokbrood met knoflookrijke aioli.

Je zou het tussen het wijn drinken en mensen kijken door bijna vergeten. Het bezoeken van een theatervoorstelling is de oorspronkelijke reden van dit rondreizende festijn.

We bezocIMG_7459hten Verte, een voorstelling over Skypen terwijl de verbinding

steeds wegvalt. Of het lag aan de dramatische opkomst (9 bezoekers inclusief regisseur), de warmte in de tent of ons gebrek aan cultureel inlevingsvermogen. Geen idee. Het concept was leuk, de uitvoering beduidend minder. Om de tijd door te komen hadden we gelukkig Facebook en Whatss app, want na een minuut of 7 waren we geheel afgehaakt. Blij dat de Skype verbinding na een half uurtje geheel wegviel.

De ervaringen bij Bingo waren een stuk beter. Er is gelachen! Ook al duurt de voorstelling met ruim een uur voor Parade begrippen érg lang. Een vriendin bezocht voor ons ‘Het leven is een donut’, het debuut van het Nationale Toneel.  Haar reactie ‘Vermakelijk, maar toch slechts een voldoende.’

Voor een geslaagde avond hoef je niet direct een voorstelling te bezoeken. Op het terrein zelf word je ook goed vermaakt. Misschien zelfs wel beter.

Een fanatiek spelende band spIMG_7504eelt in Hotel Vilé de afsluitende noten. Wij gaan voldaan met kleverige handen van de poedersuiker op de fiets naar huis. Op de achtergrond klinken valse noten uit de stille disco.

De Parade is tot en met 12 juli te bezoeken in het Haagse Westbroekpark.

Ook een Parade tip? Laat het weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *