Deze tijd van het jaar staat voor een groot deel in het teken van weekendjes weg. Een van onze ontdekkingen is het Duitse Monschau. Een authentiek stadje in de Eifel op 3,5 uur rijden van Den Haag. Laat je verrassen.

Monschau ligt net over de grens. Op een steenworp afstand van Maastricht en de Belgische Ardennen. Zodra je het stadje binnenloopt waan je je terug in de tijd. In het historische centrum vind je een kleine 400 vakwerkhuizen met opvallende gevels. Het oude centrum is klein en compact. Als wij er op een zonovergoten dag zijn, is het een bloemenzee van geraniums. Dwars door het pittoreske centrum loopt de rivier de Roer. Door de combinatie van kabbelend water en oude stenen levert het fotogenieke plekjes op.

Het kleine stadje kent een aantal pleinen die zich natuurlijk perfect lenen voor terrassen. En niet onbelangrijk, ze verkopen de beste schnitzels en flammkuchen. Monschau is niet voor niets zeer populair bij outdoorfans. Overal waar je kijkt zie je racefietsen, mountainbikes en wandelschoenen. Ok, ook wat bejaarden die dit stadje omarmen.

Wij verkennen de Eifel verder te voet. Via smalle paadjes in het bos, dwars door weilanden met hier en daar wat heuvels en vele kleine riviertjes maken we kennis met deze regio. We wandelen zo’n 23 kilometer via een van de mooie routes dwars door de natuur. Als beloning voor het harde werken staat er op het terras in Monschau een koud wit biertje te wachten!

Aangezien wij met de camper op pad zijn, parkeren we op stadscamping, Perlenau. Deze middelgrote camping ligt op een kwartier lopen van het centrum. Dit lopen betekent wel flink klimmen en dalen. En dan echt flink van flink. Met enkel slippers ga je dit niet redden. Maar het is wel een leuk wandelingetje.

Is Monschau een bezoek waard? Zeker! Maar wel in combinatie met een lange wandeling of fietstocht in de omgeving. Wat ons betreft maakt Monschau haar bijnaam ‘De parel van de Eifel’ waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *