Afgelopen maandag schreven we over Sam Sam onze lunchontdekking in Het Noordeinde. Maar deze straat heeft nog iets wat je bezocht moet hebben: het Hofje van Severie.

Waarschijnlijk heeft een groot deel van het winkelend publiek niet door dat in deze drukke straat een hofje verborgen zit. De ingang van Het Hofje van Severie vind je tussen Noordeinde 102 en 122. Nadat je een smalle gang bent doorgelopen beland je op een pleintje met negen kleine huisjes. Het hofje is gebouwd in 1768 en één van de weinige 18e-eeuwse hofjes in de stad. Bewoners deelden gezamenlijk het privaat (de w.c.) en de waterpomp. Dit hofje is vernoemd naar de eerste eigenaar, Nicolaas Severie. Hij ontving huur van de hofbewoners die in zijn achtertuin verbleven. Dit maakt het een zogenoemd: exploitatiehofje.

Wij hadden geen idee dat achter deze drukke straat een oase van rust én stukje geschiedenis zit verscholen. Dit plekje staat wel in een toeristengids vermeld aangezien een groep Japanners na ons het hofje binnenlopen. Er wordt door de ramen gekeken en natuurlijk druk gefotografeerd. Het is even gedaan met de rust maar stiekem zijn we wel jaloers op de bewoners. Wat een mooi plekje om te wonen.

Hof van Wouw
Om de hoek bij Het Paard ligt achter een hoge muur de Hof Van Wouw verscholen. Dit hofje bestaat dankzij Cornelia van Wouw sinds 1647 met als doel alleenstaande vrouwen onder te brengen. Ook nu worden de bewoonsters nog gekozen volgens de regels uit het testament van Cornelia. Twee jaar geleden hebben wij hier eens rondgescharreld en maandag 9 oktober, tijdens Dag van de Duurzaamheid kan iedereen weer een kijkje komen nemen. Lange Beestenmarkt (nummer 49 t/m 85).

Wij hebben slechts 2 Haagse hofjes bezocht maar er zijn er veel meer. In het boek De Verborgen Stad door Botine Koopmans komen alle 115 hofjes die nu nog bestaan langs. Liever zelf de leukste hofjes bezoeken? ’t Gilde organiseert een heuse hofjeswandeling.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *