23 druktemakers, in de leeftijd van 2 tot 84 jaar, 48 uur lang in één huis op het platteland. Voor velen is een familieweekend een ware nachtmerrie. Maar dit hoeft zeker niet zo te zijn. Integendeel. Ook jij kan met deze tips een weekend weg met de hele familie tot een succes maken.

Geheime locatie
Bouw de spanning op. Houd de locatie nog geheim. ‘We gaan naar een ander land op een uur rijden van Den Haag.’ Pas een dag van te voren stuur je een appje met het adres.
Daar zijn per gezin heel wat brainstorms aan vooraf gegaan. Bij ons heeft niemand heeft het geraden.

Dat is ook niet zo gek. Heb jij wel eens van Ottoland gehoord?
Met drie kerken, vele hectaren weiland en met < 1000 inwoners niet bepaald een interessant dorp. Maar er staat wél een gave kampeerboerderij. In een bedstee slapen vindt iedereen toch romantisch? Neem wel oordoppen mee.

Houd een dropping
Tante, neefje en vader worden op zo’n half uur loopafstand geblinddoekt door een auto afgezet in een weiland. Een paar honderd meter verder beginnen een aantal andere familieleden met hun zoektocht naar de kampeerboerderij.

Wanneer dit programma onderdeel bekend wordt gemaakt zie je iedereen denken ‘Dit is een grap!’ Bij terugkomst blijkt de avondwandeling zeer gewaardeerd te worden. ’s Avonds slootje springen en lammetjes spotten doe je niet dagelijks.

Slagroomtaart gooien1d8e7e7056f693ef7047525807f69ed3
‘Hoe goed ken jij je (schoon)familie eigenlijk?’ Soms minder goed dan dat je denkt. Helemaal voor de ‘vriend van.’ Een quiz kan tot hilarisch taferelen leiden.

Verzin vooraf prikkelende vragen, neem echte antwoordknoppen mee en formeer een onafhankelijke jury. Weer een avondvullend programma én met tranen gelachen. Het gooien met taarten heeft hier zeker aan bijgedragen. Hadden ze maar goed moeten antwoorden. Wedden dat hier nog vaak over wordt gesproken.

Scootmobielrace
Spijkerpoepen, koekhappen en een eierloop. Kan je je nog herinneren wanneer je deze oud- Hollandse spelletjes hebt gedaan? Hoe dan ook je wilt het toch voorkomen dat je van je tante de zaklooprace verliest. Dus met dat fanatisme zit het snel goed.

De lachspieren worden maximaal benut als de scootmobiel van opa voor een spelonderdeel wordt gebruikt. Zelfs mijn funniest home video zou deze beelden willen uitzenden. Helemaal als je opa een pionnetje mist en bijna in de sloot beland.

Picknick in the park
Lunchen in een grasveld met uitzicht over de Waal. Oftewel a picknick in the park. Bij het ontbijt deel je zakjes met naamlabel uit. Ieder familielid is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen lunchpakket. Het klinkt misschien wat overgeorganiseerd. Maar bewezen succesvol. Daarna even voetballen?

Cultureel tintje
Vanwege de enorme leeftijdsverschillen in een familie is het niet makkelijk een activiteit te bedenken waar iedereen aan mee kan doen. Én het ook met plezier doet. Wij bezochten met een watertaxi Slot Loevestein. Mooi om te zien hoe opa met zijn achterkleinkind door een eeuwenoud kasteel slentert. En je neefje als ridder terug gaat in de tijd. Ken jij het verhaal van Hugo de Groot en de boekenkist nog?

Het familieweekend. Misschien verplicht. Maar met een beetje creativiteit zeker niet suf.
Ok, je hebt gelijk. Je hebt wel iets meer kans van slagen met een enthousiaste familie.
En dat corvee, daar kan je misschien wel met een smoesje onderuit komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *