We gaan met 24 familieleden tussen de 3 en 85 naar de provincie van de vlaaien, het onverstaanbare dialect, de asperges en fruitbomen. Voor twee nachten samen in één huis. De meest gehoorde reactie is ‘Liever jij, dan ik. Veel sterkte.’ Waarom rust er zo’n taboe op een weekend weg met familie? We maken er namelijk gewoon een onvergetelijke tijd van. En lachen tot we buikpijn hebben, halen samen anekdotes op en kletsen uitgebreid bij. Onze vier funfactoren:

Huur huis met bewegingsruimte

Hoe kleiner het huis, hoe groter de kans op irritaties. Ook als je je familie lief vindt is heel de dag volledig samen zijn vragen om problemen. Een groot huis is essentieel voor het succes. Wij kiezen voor een huis met aparte slaapkamers, voldoende ruimte om binnen –en buiten te zitten en een grote tuin. We vinden een ideale, moderne vakantieboerderij in het Limburgse Sevenum die aan alle eisen voldoet. Het huis wordt gerund door twee enthousiaste zussen. Een extra plus van dit vakantiehuis is de hottub. Deze is dan ook maximaal gebruikt door jong en oud(er). Ik wil het huis zien. 

IMG_1224 IMG_1234
Met z’n allen in de pluktrein

Weet jij Nederlandse appels, peren en kersen groeien? Aan een boom. Veel verder komen we de meeste kinderen én volwassenen uit de grote stad niet. Na een rondrit in de pluktrein van een fruitteeltbedrijf zijn wij in ieder geval helemaal op de hoogte. Met z’n allen stappen we in houten aanhangers waar normaal de geplukte kersen in worden vervoerd. Een tractor rijdt de wagonnetjes door de boomgaard.

Onderweg leren én proeven we veel. In de kas plukken we de perfecte kersen die we natuurlijk direct in onze mond stoppen. Natuurlijk gaan we niet weg voordat we een stuk Limburgse vlaai met morellen (een ander woord voor kersen) uit eigen boomgaard hebben gegeten. Ik wil ook in de pluktrein.

Wie is de mol?
Prop een weekend niet helemaal vol met activiteiten. Houd ook ruimte voor een relaxmoment, een spontaan wedstrijdje jeu de boules (Ik was de winnaar!) of een partijtje voetbal. Wij speelden enkel gezamenlijk onze eigen familievariant van ‘Wie is de Mol.’ In een filmpje van mijn creatieve nichtje worden alle familieleden voorgesteld. Het mollen kan vanaf nu beginnen. Tijdens een quiz vol raadsels, estafette door de speeltuin en pictionary gaan de mollen los en vermaakt iedereen zich maximaal. Zo hebben we wéér een hilarisch programma onderdeel waarbij leeftijd geen rol speelt.

IMG_1287FullSizeRender

Maak maaltijdboxen
De maaltijdboxenhype bereikt ook ons weekend. In koppels van een amateur -en topkok worden de recepten uit de ‘Hello Muis’ boxen bereid. Je snapt natuurlijk dat ik het als hoofd saté heel zwaar heb. Binnen een uurtje is de bbq gloeiend heet en staat er een gezamenlijk gemaakte maaltijd klaar. Zo makkelijk kan koken voor én met 24 personen zijn.

Het klinkt heel cliché. En dat is het misschien ook wel. Maar een goede voorbereiding is het halve werk. Daarna blijft alleen de funfactor over. Wij gaan volgend jaar zeker weer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *