Bierliefhebbers opgelet! In Scheveningen brouwen ze heerlijke biertjes en je kan er een kijkje (én slokje) nemen.
Thuisvangst
De rondleiding krijgen we van de brouwer zelf: Tony Lutz. In 1996 begon hij het Brouwcafé in de haven, waarin ook één van de eerste microbrouwerijen van Nederland verstopt zat. Een paar jaar geleden heeft hij het café vaarwel gezegd maar het bierbrouwdeel meegenomen en verplaatst naar de Treilerweg. Hier maken ze onder de naam Brouwerij Scheveningen verschillende bieren. Naast de standaard bierlijn – hoofdvangst genoemd- maken ze ook speciale gelegenheids-bieren. De Herstbock is op dit moment zo’n bijvangst. Je kan een kijkje in de brouwerij nemen en de verschillende biertjes proeven. Wij waren wel in voor zo’n aangenaam leermomentje!
Ruiken en proeven
Wij krijgen vandaag maar liefs vier hoofdvangsten in ons glas. Terwijl Tony enthousiast het ene na het andere bierweetje deelt, nemen wij een grote slok van de Zuidwester. Dit biertje is gebaseerd op de traditionele Tsjechische Pilsner uit 1842. Lekker fris is onze conclusie. We gaan door met een witbiertje: Seumers. Tony vertelt dat hij sinaasappelschillen en korianderzaad heeft toegevoegd en we mogen uit verschillende potjes ruiken. Heel leuk en het biertje smaakt ons goed. Wij krijgen bij de eerste slok vooral heimwee naar die mooie zomer.
Bomschuit
Dan is het tijd voor het echte (bier)werk. Het flesje Bomschuit kan je vergelijken met een echte IPA uit Engeland. Voor deze wijnmeisjes is hij iets te uitgesproken maar met de bitterballen die we erbij krijgen drinkt hij toch lekker weg. De proeverij wordt afgesloten met een Scheveningse tripel en nog meer interessante wetenswaardigheden. Enigszins rozig verlaten we de brouwerij. Wat was het leuk om zo’n kijkje achter de schermen te krijgen. Bij aardig wat Haagse restaurants en bars staat deze biertjes op de kaart. Ons advies is: bestellen!
Brouwerij Scheveningen, Treilerweg 74B