Het Italiaanse Lago Maggiore is een populaire vakantiebestemming. En niet voor niets. Het meer heeft eigenlijk alles. Door de bergen op de achtergrond, variërende dorpjes en ontelbare pizzabakkers heeft het -ook op ons- een enorme aantrekkingskracht. Gelukkig kan je als je een beetje je best doet de massa nog ontwijken. Vijf keer héél fijn aan het meer.

IMG_1963 IMG_1965
Cappuccino lovers

Italië is het Mekka voor koffieliefhebbers. Begin je dag ontspannen met een verse cappuccino in de ochtendzon met uitzicht over het meer. Het groene terras van Il Cavallo Beach in Ghiffa is onze vaste koffiespot.

IMG_1890 IMG_1917 IMG_1921 IMG_1941
Centovalli, met de trein door 100 valleien 

Het strand is verleidelijk. Maar er is zoveel meer te zien. Dus vanuit het station in Stresa vertrekken we voor een treinritje van zo’n 30 minuten naar het stadje Domodossola. Dit stadje ligt op het punt van vijf dalen en heeft een middeleeuws centrum. In Domodossola stappen we in een Centovalli trein, met panoramische uitzicht, voor een tocht van 52 km naar het Zwitserse Locarno.

In een kleine twee uur rijden we door honderd dalen, over 83 bruggen, door vele 34 tunnels, langs tientallen watervallen, kastanjebossen en diepe kloven. We passeren onderweg 22 schattige stationnetjes. Om ons heen is het eigenlijk vooral groen, groen en groen. Terwijl de trein voort sukkelt en wij continu om ons heen kijken vliegt de tijd. Voor we het weten zitten we in Locarno alweer aan een pizza met uitzicht op het Lago Maggiore. Je kan terug met de trein of in Locarno de boot pakken.

IMG_1850 IMG_1851
Lunch in Cannero Riviera

Ter noorden van het toeristische Verbania ligt het nog vrijwel onontdekte dorpje Cannero. Het lijkt wel of de tijd hier heeft stil gestaan. Je vindt hier in ieder geval dé Italiaanse straatjes die het erg goed doen op je foto’s. Aan het water liggen een aantal kleine restaurantjes. De laatste op het rijtje heeft héle, maar dan ook héle lekkere risotto.

IMG_2066 IMG_2164

Met 40 pk het meer over
Het is heerlijk aan de strandjes, maar nóg leuker op het water. En dan bedoelen we niet met een luchtbedje. Wij adviseren dan ook iedereen: huur een bootje. Er van uitgaande dat je geen 1000 km rijdt met een boot achter je auto. Langs het meer kan je op tientallen plaatsen een bootje huren. Voor zo’n €100 kan je een middag het water op. Haal een ijsje onderweg, vaar vol gas over het meer, neem een verkoelende duik of drink gewoon wijn languit op het voordek. Wij hebben het allemaal gedaan én zijn ondertussen ook een beetje bruiner geworden.

IMG_1955 IMG_1960

Proost op zijn Italiaans
Neem een zwoele namiddag aan het meer in gedachte. Maak dit helemaal af met een Aperol Spritz in je hand. Dit echte Italiaanse drankje ziet er niet alleen heel hip uit, maar is ook gewoon erg lekker. De combinatie van prosecco, water en Spritz is heel verfrissend. Net wat je nodig hebt bij 30 graden. Wij drinken er een in het dorpje Baveno bij Vistaqua.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.