We vinden de leukste plekjes en mooiste wijken van Den Haag feilloos. Maar wat weten we eigenlijk écht over onze woonplaats? Tijd om de boeken in te duiken. En zo ontdekten we deze leuke wetenswaardigheden over onze lievelingsstad:


abdijDe Abdijkerk in Loosduinen is het oudste gebouw van de stad. De bouw begon omstreeks 1230. Het oudste plein is de Plaats. Dit plein bestond al in 1097 en is eigenlijk ouder dan de stad zelf aangezien Napoleon in 1806 pas de stadsrechten gaf. Toen mocht er pas bier worden gebrouwen.

‘Liesje leerde Lotje lopen langs de lange Lindelaan.’ wie heeft deze zin niet snel gezegd. Het Lange Voorhout wordt in dit versje bedoeld. Hier is ook de smalste voorgevel van de stad te vinden. Het naast Huis Huguetan gelegen huisje is slechts 1,83 meter breed. De Hoftoren is met 142 meter het hoogste gebouw. Eigenlijk zou die zelfs 30 meter hoger moeten zijn maar wegens een constructiefout zijn de plannen aangepast.

Je woont ‘op’ Scheveningen en niet ‘in’. Oeps, hebben wij het al die jaren verkeerd gezegd…

In de stad zijn er meer dan twintig musea te vinden! Het Haags bus museum, het Kinderboekenmuseum en Museum Bredius staan op onze to do list. De tentoonstelling van Karel Appel in het Gemeentemuseum hebben we net bezocht. We waren onder de indruk.

Als tennisliefhebbers vonden we het leuk om te lezen dat er op het Binnenhof een steen ligt waarop staat dat hier voor het eerst werd getennist tussen 1500 en 1600.

Dat de ooievaar het symbool van de stad is, weet je vast al. Maar waarom eigenlijk?Waarschijnlijk heeft Den Haag meegedaan met een middeleeuwse traditie om een mascotte te hebben (Utrecht had bijvoorbeeld een beer). De ooievaar staat bekend als een gelukbrengende vogel en ze kwamen veel voor in dit gebied daarom is destijds gekozen voor dit symbool.

shutterstock_66431245Als kind waren we dolblij met een snoepketting, je deed er uren mee. En ze werden gewoon hier gemaakt!
De snoepfabriek PECO in de Zoutkeetsingel zat er tot 1993. Een deel van de oude snoepfabriek bestaat nog en is verbouwd tot een kantoorcomplex.

Een paar jaar geleden hebben we de Laan van Meerdervoort Loop gedaan dus we wisten dat dit een lange laan is, blijkt het de langste van Nederland te zijn. Van het Willemspark tot aan Kijkduin is het zes kilometer. We hebben ook het grootste Atrium van het land. De overdekte ruimte in het stadhuis is even groot als het beroemde San Marco plein in Venetië.

2 reacties op 14 Haagse feiten (die je vast niet wist)

  1. Geweldig !! Het wordt vast een stuk minder stil zo op de borrels…Trouwens “op” Scheveningen is omdat het “op” het zand ligt…

    • Het Atrium net zo groot als het San Marcoplein?? Dat valt onder de noemer ‘Haagse Bluf’. Het plein in Venetië is ongeveer 12000 vierkante meter en het Atrium 4500 vierkante meter.
      Maar verder is het de mooiste huiskamer van Den Haag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *