Nieuwe ervaringen opdoen. Kennis maken met andere culturen. Eindelijk die onbekende stad verkennen. Op vakantie is alles beter, mooier en interessanter. Dit moeten de mooiste dagen van het jaar worden. De dagen waarop alles kan en niets moet. Geniet er zeker optimaal van. Meestal zijn het er slechts maximaal 22 per jaar. Hoe houd je dat vakantiegevoel vast? 

Thuis sleep je je naar de winkel. Boodschappen doen in Italië wordt vaak ineens een uitje. Waarom? Meestal vanwege die enorme supermarche met talloze producten die we hier niet hebben? Maak thuis dat gerecht waar je goede herinneringen aan hebt. Op een andere manier. Ben je in Thailand geweest? Bezoek een Aziatische supermarkt. En koop iets wat je niet kent. Weekje biologisch doen? Marqt barst van de verrassende producten. Dit hoeft niet eens extra tijd te kosten. Maar lekker is het wél.

“De televisie is de hele week niet aan geweest. Ik heb hem niet eens gemist. De avond was zo voorbij”. Heb je jezelf wel eens betrapt op deze uitspraak? En op het feit dat je op avond één na terugkomst toch die ene een aflevering van ‘Ik vertrek opzette? Wij houden vanaf nu structureel een tv én Netflix vrije avond.

Wij zijn die Nederlanders die zodra ze de grens overgaan de dataroaming uitzetten. En de iphone ergens in onze tas stoppen. Tuurlijk. Bij dat ene restaurantje stellen we na een dag of wat wel dé vraag ‘What’s the wificode?’ We bekennen dat we niet een héle vakantie zonder wifi kunnen. En dan kijk je. Nagenoeg niets interessants gemist. Waarom is eenmaal thuis de telefoon altijd binnen handbereik? Gewoon verslaving. We proberen onze iphone’s vaker weg te leggen. Vooral in gezelschap.

Wat geeft hele dagen buiten zijn veel energie. Thuis is dit nog maar een fractie van de dag. Niet altijd gewild, maar onvermijdelijk. Toch kan je die lunchwandeling in de miezer maken. Met een trui aan koffie op het balkon drinken. En dat after work bezoekje aan het strand gewoon weer proberen. Ook als het geen zwoele avond is. Tijdens vakantie laat je je toch ook niet leiden door het weer. Wist je dat er in Scheveningen ook iedere avond een zonsondergang te zien is?

Het is toch gek dat je op je vakantie een uur rijdt naar een droogstaande rivier, een middelmatig museum bezoekt en in de brandende zon een kerktoren beklimt. Wedden dat er in een straal van 10 kilometer rondom je eigen huis ook nog veel valt te ontdekken. Wat misschien nog wel veel leuker is. Speel lokale toerist. Voelt best een beetje als vakantie.

Heb je heimwee? Bekijk dit filmpje. Uit schaamte ben je héél blij dat je hier niet bij was.

Maak het thuis zo verrassend en anders mogelijk. Probeer patronen te doorbreken. Beleef avonturen. En maak tijd voor elkaar. En als het allemaal toch niet lukt zit er maar één ding op. Regel nóg een –korte- vakantie. Waar je gewoon weer nieuwe voornemens kunt maken.

Welke voornemens heb jij gemaakt tijdens je vakantie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *