Dankzij dit weer is er tijd voor een avondje op de bank mét boek. De mooiste leesvondsten delen we graag met jullie. Over prinsessen, bankiers, kleine meisjes, moordenaars en muziek.
Hoezo een prinsessenleven?
Wat was Sonny Boy mooi, ook de nieuwste van Annejet van der Zijl is een aanrader. In De Amerikaanse prinses maken we kennis met Allene Tew (1872-1955). Ze trouwt vijf keer, krijgt drie kinderen (die allemaal sterven) en verliest vervolgens ook haar ouders en grote liefde. Tijd voor verandering! De rijkste en verdrietigste weduwe van New York neemt de boot naar Europa. Ze hervindt de liefde en wordt één van de peetouders van prinses Beatrix. En passant krijg je een mooi geschiedenislesje want de victoriaanse tijd, de industriële revolutie, en twee wereldoorlogen komen voorbij. Het leest als een roman maar is een (historisch kloppende) boeiende biografie.

Money, money, money
Zelf zouden we een boek over het Londense bankwezen links laten liggen. Maar als je een boek over de financiële wereld cadeau krijgt, word je toch serieus genomen. Dus enigszins trots begonnen we aan Dit kan niet waar zijn, de winnaar van de NS Publieksprijs 2015 . Joris Luyendijk dompelde zich twee jaar onder in de financiële wereld en kreeg onthullende dingen te horen. Je leest het in een ruk uit en wij hadden na het lezen gelijk de neiging ons geld voortaan in een oude sok te bewaren.
Wie is het?
Ken je Lisa Gardner al? Wereldwijd zijn er ruim 22 miljoen thrillers van haar verkocht. Wij lazen haar nieuwste Zonder Angst. Rechercheur D.D. raakt ernstig gewond na een val op een plaats delict. En heeft hierdoor helse pijn. Ondertussen zet ze de zoektocht naar de moordenaar die jonge vrouwen in hun eigen huis vilt dapper door. Maar dan bezoekt de dader haar eigen huis… En wat hebben de twee dochters van een overleden moordenaar met deze zaak te maken? Halverwege wisten wij al wie de schuldige was maar Lisa had ons mooi tuk. Een lekkere boek voor tussendoor.
Duivelse vioolmuziek
Ook Tess Gerritsen heeft een mysterieus vrouwenoog als cover gekozen. Dat is ook gelijk de enige overeenkomst tussen de boeken. Hier geen spannende zoektocht naar een doorgedraaide seriemoordenaar, het draait allemaal om klassieke muziek. Violiste Julia vindt in een stoffig winkeltje een oud muziekstuk Incendio. Als ze dit vurige stuk speelt, raakt haar dochtertje in trance en vermoordt hun kat. Dit is het begin van haar zoektocht naar de herkomst van het vervloekte stuk. Het begon allemaal bij de Joodse componist Lorenzo. Die door de Tweede Wereldoorlog zijn grote liefde dreigt te verliezen. Het was lastig om dit boek weg te leggen. Wel jammer dat (een sterk ingekorte versie) in 2014 het geschenk van de maand van het spannende boek was. Hierdoor kwam het verhaal bekend voor, dat had wel op de achterflap vermeld mogen worden…
Vuile klootzak
Wist je dat Kim van Kooten het scenario voor de films Alles is Familie en Alles is liefde heeft gemaakt? Dus dit is niet een actrice die zo nodig een boek moet schrijven. In Lieveling volgt je het leven van Puck. Haar nieuwe, rijke stiefvader ontpopt zich tot pedofiel. De onnozele moeder doet niks en pas als Puck een tiener is stopt het misbruik. Hartverscheurend zeker als je beseft dat het (deels) waargebeurd is. De dingen die Puck meemaakte heeft de vriendin van Kim, Pauline Barendregt ook moeten ondergaan. Door het heftige onderwerp vergeef je haar dat de tweede helft van het boek slordiger is geschreven.
