Het is kouder dan je vriezer thuis, witter dan de verf op je muren en stiller dan ooit tevoren. Fins Lapland bevat alles voor een ultieme winterervaring. 7 tips voor het optimale buitenspelen voor volwassenen in de diepe sneeuw. En dat op slechts 2,5 uur vliegen vanaf Amsterdam.

1. Spot het Noorderlicht

noorderlicht

Het spotten van het Noorderlicht staat op menige bucketlist. En terecht. Het groene verschijnsel is pure magie. Zelfs bij -35 vergeet je de kou voor even als dit spektakel verschijnt. Een beetje geluk moet je wel hebben om de mooiste (en gratis) lichtshow op aarde te bewonderen. Wij aanschouwen dit natuurwonder vanaf een bevroren meer. Het ijs is zo’ n 60 cm dik.

2. (M)eet Rudolph

rendier

De meeste rendieren lopen lekker in het wild rond, maar er is altijd wel een plek in de buurt waar je ze kan ontmoeten. Naast dat ze er aaibaar uitzien, zijn ze ook smaakvol. Verlaat Finland niet voordat je een kopje rendiersoep hebt gegeten. Tijdens deze reis heb ik het boek ‘Slechts een diefstal’ gelezen. Een boek waarin rendieren centraal staan en wat een mooi beeld geeft van de tradities van de Sami’s.

3. Dip in een meer

dip wak

Lapland is een plek van extremen. Deze actie valt voor ons wel in de categorie extreem koud. In een volledig bevroren meer is een wak gemaakt. Na een sauna bezoekje is dit de plek om volledig af te koelen. De nieuwjaarsduik in de Nederlandse zee is er warm bij. Maar de ervaring is er een om nooit te vergeten. We zijn uiteindelijk zelfs drie keer het water in gestapt.

Finland staat bekend om zijn vele meren. Verspreid over het hele land liggen er ruim 187.000. Er is er altijd een in de buurt. En met zo’n 3 miljoen sauna’s in het land moet de combinatie van opwarmen en natuurlijk afkoelen op veel plekken te regelen zijn.

4. Wandel met sneeuwschoenen

sneeuwschoen

uitzicht

In Finland is het uitgestrekt, doodstil en ervaar je de ultieme rust. Vaak hoor je enkel je eigen ademhaling. Je hebt de kans om uren te wandelen door verse poeder zonder andere sneeuwliefhebbers tegen te komen. Wij maken een wandeling op sneeuwschoenen. Deze enorme schoenen herinner je je vast nog uit de Donald Duck. Hij gebruikte daarvoor tennisrackets.

Op sneeuwschoenen kan je moeiteloos over de verse poeder wandelen. Ook al zakken we regelmatig tot ons middel in de sneeuw. Het voordeel is dat je het bij de lage temperaturen snel heel warm krijgt. Want inspannend is het wel. Onze picknick bestaat uit zelf meegenomen thee en een Sultana. De Lapse hotspots zijn vast kilometers verderop.

5. Ga langlaufen

sneeuw
langlaufen

Langlaufen hoort er in Fins Lapland helemaal bij. Wij trekken voor de eerste keer deze lange latten aan. Het blijkt intensief, maar vrij eenvoudig te zijn. Al snel maken we vele meters over een bevroren meer. Wat is dit een ultiem ontspannen manier van bewegen. Als je geluk hebt stap je zo in een special getrokken langlauftrack. Wij hebben om en om ‘spoor-maak-beurt.’ Want door de vers gevallen sneeuw zijn de sporen weg. Maar hoe fijn is het om zelf je route te kunnen bepalen door verse poeder. In de zon. Met -20.

6. Scheur weg met een sneeuwscooter

sneeuwscooter

Dit is toch wel het handigste vervoersmiddel als je maanden per jaar te maken hebt met meters sneeuw. Er zijn overal zelfs speciale sneeuwscooterpaden aangelegd. Als je Lapland bezoekt, moet je toch zeker een keer een ritje gemaakt hebben op dit speeltje. Wij racen dik aangepakt (6 lagen!) over het meer en door het bos. Zelfs een keer ’s avonds. De weg is goed verlicht door de maan. De bumpy weg heeft veel gelijkenissen met de wegen van Bonaire: vol kuilen en bulten. Alleen het temperatuurverschil is een graad of 60.

7. Ga op pad met husky’s

husky's lapland

Een tochtje achter een hondenslee hoort er ook echt bij als je je boven de poolcirkel bevindt. Met uitgestrekte witte vlaktes om je heen, de snijdende wind langs je gezicht en de hardwerkende husky’s voor je, leef je wel menige droom. Deze beesten willen maar een ding: hun energie kwijt. Dus je doet ze een groot plezier om ze kilometers lang uit te laten. Als de een stuurt zit de ander in de slee. Op een rendierenvachtje en onder een (ijs)deken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *