De toren bij de Grote Kerk heb je vast wel gespot maar wist je dat je hem ook kan beklimmen? Je moet even 288 traptreden trotseren maar dan heb je wel het mooiste uitzicht over de stad.

De Haagse toren staat aan de westkant van de Grote Kerk. Je mag hier alleen onder begeleiding een kijkje nemen dus wij gaan mee met gids Theo. Hij opent de rode deur met een ouderwetse sleutel en strooit enthousiast met weetjes. In 1420 begon de bouw van deze zeskantige toren, vier jaar later was hij al af. Ongelofelijk dat ze het in die tijd zo’n bouwwerk van bijna 100 meter hoog wisten neer te zetten. Dan is het tijd voor de klim van maar liefst 288 treden naar boven. Volgens Theo zijn we in goed gezelschap want Napoleon en Vincent van Gogh hebben ook op deze trappen gelopen.

Herrie
Bij de eerste stop zien we een groot luik, deze is aangelegd om de enorme klok (van ruim 6000 kilo) naar boven te krijgen. We gaan weer verder en de trapreden worden smaller. Bij de volgende stop zien we de vier grootste luidklokken. Een plakkaat op de vloer geeft aan waar de klepel op 4 mei 1987 dwars door de vloer viel. Ook in 2002 stortte er een klepel naar beneden. We beklimmen een klein trappetje aan de zijkant en kunnen rondom deze vier grote klokken lopen. Elk kwartier slaan ze nog dus iedereen schrok zich een hoedje toen er plots een klok ging luiden. We gaan weer verder naar boven en stoppen op de plek waar de wachters vroeger de stad in de gaten hielden. Op de uitkijk voor brand of voor vijanden. Er staat ook een model van de originele torenspitsen. Want een blikeminslag in 1539 legde het gebouw in as.

Uitzicht
En ja hoor, de top is bereikt! We zien de plek waar de beiaardier het carillon kan bespelen, er hangen maar liefst 51 klokken. Maar de melodietjes die dagelijks elk kwartier over de stad klinken gaan met een automatische speeltrommel. En hier kan je naar buiten. Op 92,5 meter hoogte heb je een geweldig uitzicht over de hele stad. Ondanks de bewolking kunnen we eindeloos ver kijken en ontdekken we nieuwe plekjes in Den Haag  Na een minuut of tien is het tijd voor de afdaling. In totaal zijn we een uur in deze bijzondere toren geweest en wat was dit een leuk geschiedenislesje met uitzicht!
De Haagse toren, Rond de Grote Kerk 12. Voor rondleidingen bezoek De Haagse toren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *