De gymlessen op de basisschool die ons het meest zijn bijgebleven zijn zonder twijfel het apenkooien. Ongeveer alle toestellen die voor handen waren werden tevoorschijn gehaald en in een parcours vol hindernissen geplaatst. Zonder dat je het merkte was je een uur lang volop actief met klimmen op het klimrek, ballen gooien en tikkertje spelen. Dat waren nog eens tijden. Maar hoe cool is het dat je dat gevoel van toen nu wéér terug kunt krijgen? 
Wij twijfelen geen moment en geven ons op voor Apenkooigym, een uur apenkooien voor volwassenen. Gewoon in de gymzaal van een Haagse basisschool.

Als we de gymzaal binnenlopen worden we direct overvallen met een gevoel van nostalgie. De bruine banken, het wandrek en de linnen lintjes. Het is niets veranderd. Alleen wij zijn héél oud geworden. Al zijn we onze leeftijd binnen vijf minuten vergeten. Om warm te worden starten we namelijk met old school tikkertje: ‘Tikkie.’ Dat is toch hilarisch. Helemaal als je ziet dat iedereen retefanatiek meedoet.
IMG_4200
Na keihard heen en weer rennen plaatst juf Mirjam pionnen op de gele lijn. Tijd voor een partijtje trefbal. Als de spelregels zijn afgestoft volgt het gooisein. De pionnen worden verdedigd alsof het van levensbelang is. De ballen vliegen om onze oren, maar onze rode pion blijft staan. We juichen alsof we de finish hebben gehaald van een belangrijke sportwedstrijd.

IMG_4199
We gaan niet naar huis voordat we met een blij hoofd op de trampoline hebben gesprongen en over een mat hebben geklauterd. Zo’n grote dikke. Ondertussen proberen we met gevaar voor eigen leven ballen te ontwijken. Die kunnen ons namelijk afgooien. Want er is momenteel niets belangrijkers dan de eindstreep halen. Na een laatste wedstrijdje paaltjesvoetbal, wel aan elkaar vastgebonden, was de favoriete gymles van vroeger weer even terug. En zijn onze lachspieren ten volste benut.

We hebben ons flesje water thuisgelaten. Want hoe moe kan je worden van een beetje spelen in de gymzaal. Nou, dat zal je verbazen. Na een gemiddeld lesje bootcamp zijn we haast minder uitgeput. Maar hebben vooral veel minder plezier gehad. Verlaat snel je comfortzone en geef je op. Want sporten en keihard lachen. Het kan samengaan. Voor sportievelingen en sporthaters. Beloofd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *