Een handjevol gezellige vrienden, gloeiend hete kolen en een zonnige tuin. Voeg enkel nog een healthy en origineel menu toe. En jouw huis is dé hotspot van het weekend. Met deze gezonde bbq recepten scoor jij met minimale inspanning punten. Je hoeft er absoluut geen topkok voor te zijn. Ook uren voorbereidingstijd is niet nodig. Ideaal toch? 

Géén receptenblog
Wij zijn geen receptenblog. Verre van zelfs. Zoals jullie van ons gewend zijn bezoeken we liever de leukste plekken waar er vóór ons gekookt wordt. Maar van een bbq op een zonnige dag worden we ook heel happy. En ja, dan moeten we zelf aan de bak. En ook dat doen we met plezier.

De criteria zijn wel altijd minimale inspanning, maximale resultaat. We hebben na een avondje blogs afstruinen een heerlijke combinatie van gezonde bbq gerechten samengesteld die voldoen aan onze eisen. En waar -nog belangrijker-  ook onze vrienden gelukkig van werden. Vandaar tóch -voor een keer- een receptenblog. Met een beschrijving voor dummies met twee salades, saté en fingerfood.

Watermeloen salade
Nog zo’n eenvoudige mix en match variant is de good-old watermeloen salade. Deze frisse en lichte salade is kleurrijk en gewoon lekker.

Meng voor deze topper een halve watermeloen (in stukjes), een pakje feta, enkele gehakte muntblaadjes en wat snippertjes rode ui.

Kipspiesjes met Aziatische marinade
Bij een bbq mogen de sateetjes wat ons betreft niet ontbreken. Maar die variant met kip en pindasaus kennen we inmiddels wel. Dus we gaan op zoek naar een alternatief voor een lekker stokje. En die vinden we in de vorm van kipspiesjes Azian style.

En die maak je zo. Marineer kipreepjes voor ca 15 stokjes een half uurtje in een mix van een scheutje oester -en sojasaus, een beetje basterdsuiker, drie teentjes geperste knoflook en twee rode pepertjes in hele kleine stukjes. Als de reepjes van de bbq komen besprekel je ze met limoensap en een handje vol gesneden bosui. C’est tout.

bbq hapjes

Linzensalade
Een salade met o.a gierst en zwarte linzen. Dat kan gewoon niet lekker zijn. Je hebt een grote kans dat je, net als wij, dit als eerste reactie krijgt als je de salade op tafel zet. Maar anders en nieuw kan juist heel verfrissend zijn. Als we al onze vriendinnen voor de tweede keer zien opscheppen en ze schoorvoetend om het recept vragen weten we genoeg.

Meng voor dit succesrecept het volgende in een grote bak: half zakje gekookte gierst, half zakje gekookte zwarte linzen, pakje feta, enkele muntblaadjes, half potje zongedroogde tomaten, wat bosuitjes, een zakje veldsla en een handje rozijnen. Bij twijfel. Doen!

Saté Curaçao style
Van de varkenssateetjes op de foto kan ik alleen zeggen dat we niet konden stoppen met eten. Het Antilliaanse familierecept is top secret. Maar we doen heel hard ons best om het toch ooit eens te achterhalen. Want we zijn er wel van overtuigd dat dit een topper is.

bbq hapjes

Géén stokbroodjes
We hebben er bewust voor gekozen om géén stokbrood te kopen. Die broodjes zijn altijd heel lekker. Maar ongemerkt eet je er veel te veel van. En dat gaat ten kosten van de salades en de sateetjes. We maken als voorgerechtje wel twee kleine fingerfood-hapjes.

Groene asperges met gerookte zalm 
Blancheer de groene asperges kort, wikkel per 2-3 stuks een klein plakje zalm eromheen. Maak een mouse van avocado. Kwestie van staafmixer op de gepelde avocado zetten en wat peper en zout erbij doen. Een 1-2-3 klaar gerechtje. 

Voor het andere zalmgerechtje hebben we een beetje vals gespeeld. Deze wrap hebben we kant -en-klaar bij de visboer gekocht. Maar als je volkoren wraps, plakjes zalm, een bakje kruidenkaas en een handjevol verse spinazie koopt, rol je die ook zo in elkaar.

De prikker met blauwe druiven, walnoot, blokje kaas en een halve radijs heeft de foto’s niet gehaald. Maar het schaaltje was wél in no-time op.

Bestel jij de zon?

1 reactie op Healthy bbq menu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *