Of je nou een Hagenaar, een Hagenees of van buiten de stad komt, deze negen dingen moét je gezien of gedaan hebben. Hoeveel kan jij er afstrepen?

1. Uitwaaien aan zee
Oh wat zijn ze in de andere grote steden jaloers op ons strand als achtertuin. En omdat wij hier ook een groot deel van onze tijd doorbrengen maken we het eerste afstreeppunt niet te moeilijk. Staat er een dagje strand gepland? Ga dan niet naar de boulevard op maar loop naar rechts, het Zwarte Pad op. Wat ons betreft zijn de strandtenten daar veel leuker en kom je een stuk minder toeristen tegen. Linksaf richting Kijkduin kan natuurlijk ook. Het Zuiderstrand is het rustige (en geheime) alternatief waar de strandtenten tussen de duinen zijn verscholen.

2. Oog in oog met een Schotse Hooglander
Over duinen gesproken, tussen Kijkduin en Duindorp loopt een kudde Schotse hooglanders vrij rond. Spot het hek en de wildroosters en je loopt hun graasgebied in. Er grazen 13 Schotse hooglanders, waaronder vier jongen. Wil je de dieren spotten? Houd dan wel minimaal 25 meter afstand, op die manier voelen ze zich niet bedreigd. Ze lopen er trouwens niet voor niks: ze eten planten en bomen en houden zo het duin open en gevarieerd. Voor de niet zo goede spotters, je kan ook met een gids op pad gaan. Dan is de kans een stuk groter dat je ze in de ogen kan kijken.

3. Happen in een Haagsche kakker
Nee, je hoeft je tanden niet in een patserige heer te zetten maar wel in een traditionele lekkernij. Een Haagsche kakker is een plat krentenbrood gevuld met amandelspijs, kaneel, roomboter en noten. De Kakker is ontstaan toen krenterige Hagenaars indruk op hun gasten wilden maken. Meesterbakkers Hans en Frans Hessing hebben de traditie in ere hersteld en verkopen dit ambachtelijk gevuld krentenbrood in hun winkels.

4. Borrelen in de Binckhorst
Het bedrijventerrein de Binckhorst is druk bezig met een metamorfose. Tegen de Voorburgse grens verrijzen de leukste restaurants en initiatieven. Wij zijn vooral blij met de Kompaan. Dat hier een lekker Haags biertje wordt gebrouwen hoeven we jullie natuurlijk niet te vertellen. Maar wist je dat je ze in hun gezellige bar allemaal kunt proeven? Met 20 bieren op de tap zit jouw favoriet er altijd tussen. Wij waren gecharmeerd van de Pussycat en The India Pale Lager. In de zomer zit je er helemaal goed want ze hebben een heerlijk terras.
Saturnusstraat 55, Den Haag

5. Rondstruinen in Paagman
In 1951 kreeg Den Haag er een winkeltje bij. Inmiddels is Paagman uitgeroeid tot de grootste boekwinkel van de stad en werken er ruim honderd mensen bij dit familiebedrijf. Deze boekenwurmen lopen regelmatig binnen om even rond te kijken of één van de vele (gratis) lezingen bij te wonen. Het bezoekje kan je afsluiten met een lekker taartje in het café. Dat ook de experts fan van deze winkel zijn blijkt uit hun nieuwste onderscheiding: Paagman is uitgroepen tot retailondernemer van het jaar.
Frederik Hendriklaan 217 & Lange Poten 41

6. Politici spotten op het Binnenhof
Het Binnenhof is al eeuwenlang het centrum van de Nederlandse politiek en waarschijnlijk het oudste parlementsgebouw in Europa dat nog als zodanig dienstdoet. Deze binnenplaats boordevol geschiedenis mag je dus niet missen. Neem plaats op één van de bankjes en grote kans dat je een minister over andere politiek leider tegenkomt. Nog nooit hier gezeten? Schiet op want in 2018 gaat alles op de schop voor een enorme verbouwing die minimaal 5 jaar gaat duren. Als je er toch bent, kijk gelijk even bij de ingang naar het nieuwe gebouw van de Tweede Kamer. Hier staat één van de weinige oude pompen die in Den Haag zijn overgebleven.

7. Rennen over de langste laan
De CPC loop mag jaarlijks dan wel tienduizenden hardlopers trekken, dit hardloopevent gaat niet over de bekendste laan van Den Haag. De Parnassia Laan van Meerdervoortloop wel! De Laan van Meerdervoort is met een lengte van 5800 meter de langste laan (maar niet de langste straat) van Nederland. Oorspronkelijk werd dit het Dekkerlaantje genoemd, niet veel meer dan een zandpad van een paar honderd meter lang. Vanaf 1865 is het langzaam volgebouwd. In 1960 werd het eindpunt bereikt en was het de langste laan van Europa geworden. Tijdens deze hardloopwedstrijd ren je niet alleen over dit beroemde asfalt maar ga je ook over de atletiekbaan van Haag Atletiek, de duinpaden en het strand. Een beetje Hagenaar heeft deze medaille natuurlijk in huis liggen. Op 5 november is de 2017 loop, kijk op deze pagina voor het laatste nieuws.

8. Op het dak in de Schilderswijk staan
Wist je dat Den Haag na Basel, Zurich en Berlijn een heuse stadsboerderij heeft? Op veertig meter hoogte wordt verse vis gekweekt en staan er kassen vol lekkere groenten. De dakboeren van Urban Farmers hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan dus alles wat je hier kan kopen is met liefde gemaakt. Dit ecologische paradijsje zit op het dak van een oud kantoorpand dus dat betekent een prachtig uitzicht over de hele stad.
Urban Farmers, Televisiestraat 2, Den Haag

9. Lekkere likeur nippen
Op het Haags bakkie zijn we niet trots, op de dranken die Van Kleef maakt wel. Sinds 1842 worden in het centrum jenevers, bitterextracten en likeuren gemaakt.
De distilleerderij (tevens museum en winkel) vind je op de Lange Beestenmarkt 109. Maar in verschillende restaurants kun je een glaasje Van Kleef bestellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.