Voor een avond culinair eten, verrassende wijn(en) en goed gezelschap hoef je het niet altijd ver van huis te zoeken. Of in sommige gevallen, blijf je zelfs thuis. Wij hielden deze winter drie culinaire huisfeestjes. Nieuwe tradities zijn geboren.

IMG_0100Running (of cycling) dinner
Een running dinner bestaat uit vier verschillende gangen waarbij er één persoon of groepje verantwoordelijk is voor één gang en de locatie. Na iedere gang van ca. een uurtje trek je je jas weer aan en loop of fiets je naar de volgende locatie. Ieder uur frisse lucht, beweging en een nieuwe gedekte tafel. Wij vonden het een groot succes. Bereid je gerecht al zo veel mogelijk van te voren voor. Er is weinig tijd om uitgebreid in de keuken te staan. Wel jammer dat er bij vier personen wijnglazen vies zijn gemaakt. Ons running diner menu bestond uit:

 – Welkomscocktail van limoncello, prosecco en frambozen met drie verschillende pintos
– Anti pasti met o.a. gevulde portobello’s, salade caprese en bruchetta
        – Pasta Vongole
        – Puddingpannetje (kookboek Donna Hay)

Samen koken in ander huis
Met vrienden eten staat garant voor een gezellige avond. We doen dit in het weekend graag en met grote regelmaat. We zijn begonnen met samen koken in een ander huis. Een steeds wisselend duo stelt een menu samen, doet de inkopen en kan schaamteloos in de keukenkastjes van vriendinnen rommelen. Dit levert verrassende gerechten op. Het niveau van de gerechten wordt steeds hoger.

wineglass-553467_1280

Wijnproeverij
Wijn drinken is heel wat anders dan wijn proeven, benoemen en beoordelen. Wij houden jaarlijks een wijnproeverij. Iedereen neemt een fles met afgeplakt etiket mee. Per glas noteren we op een proefnotitie het land, de smaak, een cijfer en de prijs. Het zal niet de eerste keer zijn dat de goedkoopste wint. We nemen onszelf vooral niet te serieus. Het is wél weer een goede reden om een hilarische avond met vrienden te organiseren. Tip: Vraag iedereen een bij de wijn passend hapje te maken en vergeet tussendoor geen water te drinken. De groepsfavorieten kan je ranken. Zo weet je welke je de volgende keer mee moet nemen bij de wijnhandel.

Heb jij nog een tip voor een culinair huisfeestje? Vertel!

2 reacties op Culinaire huisfeestjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *