Wij hebben heel wat leuke weekendjes in Amsterdam beleefd zoals je hier en hier kunt lezen. Toch zal 020 het nóóit winnen van Den Haag en wel om deze 7 redenen:

1.Cijfers

Dankzij Oh Oh Cherso, op hol geslagen ADO fans en het liefdesleven van Barbie kunnen we voorstellen dat je een verkeerd beeld van de stad hebt gekregen. Maar laten we eerst eens naar de cijfers kijken. De huizenprijzen liggen in ieder geval al een stuk lager dan in de hoofdstad. Daarnaast lopen er minder criminelen rond (Amsterdam stond in 2017 op plek 1, Den Haag op 8). In de Atlas voor gemeenten staat waar de gelukkigste mensen wonen. Duidelijk niet in de Randstad want op het lijstje ongelukkigste gemeente staat Amsterdam (na Rotterdam) op de tweede plek. 070 valt zelfs buiten de top drie want staat op de vierde plek. En zoals we allemaal weten: cijfers liegen niet!

2. Harry

Hij is grofgebekt, werkloos, fanatiek ADO supporter en heeft een hart van goud. We hebben het natuurlijk over Haagse Harry. Dit stripfiguur getekend door Marnix Rueb is uitgegroeid tot een heus icoon. Zijn taalgebruik heeft zelfs geleid tot een echte Haagse versie van Dick Bruna’s wereldberoemde kinderboek Nijntje aan zee. Niet voor niets heeft Harry zijn eigen standbeeld op de Grote Markt gekregen. Nee, daar kunnen de door een marketingbureau verzonnen I Am Amsterdam letters op het Museumplein niet tegenop.

3. Markt

Toeristen over de hele wereld bezoeken De Albert Cuypmarkt voor koopjes en verse producten maar de markt in Den Haag is veel beter. En nee, dat verzinnen wij niet. In maart 2018 werd De Haagse Markt verkozen tot ‘Beste Markt van Nederland’. De Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) kwam met dit juryoordeel en sprak mooie woorden over ‘onze’ marktlieden: “Zij staan vandaag de dag op de markt met ingenieus ontworpen trailers die de versheid van goederen optimaal weten te behouden. Sterker nog, veel voedsel wordt ter plekke bereid, verser kan het niet.” En wist je dat dit jaar deze markt 80 jaar bestaat? Meer hebben wij hier niet aan toe te voegen.

4. Toeristen

Amsterdam lijkt wel een toeristisch pretpark. In het centrum rijdt er gegarandeerd een rolkoffer over je voet heen, stopt er iemand midden op het fietspad of krijg je de vraag ‘where is the nearest coffee shop?’  En dan hebben we het niet eens over al die kaas- en klompen winkeltjes die werkelijk overal opduiken. In Den Haag schijnen ook veel toeristen te komen (afgelopen zomer waren er alleen al 373.000 hotelovernachtingen geteld) maar opvallen doen onze bezoekers niet.

Den Haag5. Politici

Amsterdam mag dan wel de hoofdstad van Nederland zijn, wij zijn het politieke hart. Hier worden alle belangrijke beslissingen genomen op nationaal niveau en dankzij het Internationaal Gerechtshof en het Internationaal Strafhof worden er ook belangrijke beslissingen over (internationale) vervolging van genocide, oorlogsmisdaden en misdaad tegen de mensheid genomen. ‘Jaja aan al die wetten heb ik niks” horen we je denken. Maar geloof ons: het is echt leuk om op Prinsjesdag de koets langs je te zien rijden (Svenja), op de fiets worden ingehaald door Mark Rutte (Barbara) of een wijntje te drinken op het plein terwijl je omringd bent door politici.

© Den Haag Marketing/Frank Emous

6. Gracht

Oké we hebben er lang niet zoveel als 020, de meeste zijn gedempt. Maar onze grachten zijn super gezellig. Zo ligt er bijvoorbeeld een terrasboot van café De Paas (alleen al door de enorme bierkaart een bezoekje waard). En je vindt er nog meer gezellige restaurantjes. Hier heb je helemaal niet het idee dat je midden in het centrum zit. Gek genoeg lukt het de gemeente niet om dit stukje Den Haag bij het grote publiek bekend te maken en daardoor zijn wij juist fan van de Avenue Culinaire (Dunne Bierkade, Bierkade en Groenewegje).

7. Strand

Het mag duidelijk zijn: het beste argument bewaren we tot het laatst. Waar je ook in Den Haag woont je bent zó op het strand. Voor een dagje Bloemendaal of Zandvoort aan Zee is een Amsterdammer al zeker een half uur onderweg. En dankzij die hippe pier met zelfs een reuzenrad, al die leuke strandtenten en vernieuwde boulevard is Scheveningen een geweldig stukje strand. En ook met minder weer lopen we hier graag een rondje. We vinden het bijna zielig dat Amsterdam het moet doen met slechts een overdekt stadstrand.

Foto boven: © Den Haag Marketing/Jurjen Drenth

1 reactie op 7 redenen waarom Den Haag het van Amsterdam wint

 1. Ai.. Amsterdam verloor 67 grachten door demping. Meeste van alle steden. Zijn nog allemaal dicht. Amsterdam gaat wel weer water “terug brengen” bij het Station CS.

  Den Haag verloor er een stuk of 12 en bouwde 2 dammen. De dammen zijn weg en een overkluizing bij de Veenkade is ook verdwenen. Heropening gracht bij Piet Heinstraat is ook vrij waarschijnlijk en plannen om grachten te heropenen zijn hier ook steeds realistischer. Het in 2000 gedempte grachtje bij de Bezuidenhoutseweg is waarschijnlijk de eerste (aangenomen motie CDA in winter 2018 ).

  Bij Hilton wordt de gracht breder gemaakt en komt een aanlegplek voor sloepen.

  -=-

  Leuk een link naar restaurant Blij, maar dat bestaat al een half jaar niet meer.

  -=-

  Naast Dunne Bierkade zeker de Hooikade, Hilton-hoek, Cortenaer, Toussaintkade en Veenkade niet vergeten !!!!

  Het Koningspark tegenover de Koninklijke Academie is zomer’s een reserve strandje. Rond de aanlegplaats zitten veel mensen aan het water. Er wordt ook gezwommen.

  Stadsberoemd is ook de Waterkant en Westbroekpark met Parade/Trek…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *