We vinden de leukste plekjes en mooiste wijken van Den Haag feilloos. Maar wat weten we eigenlijk écht over onze woonplaats? Tijd om weer de boeken in te duiken. En zo ontstond dit lijstje wetenswaardigheden over onze lievelingsstad:
Den Haag was de eerste Europese stad met verkeerslichten. In 1928 werd de kruising Laan van Meerdervoort en Anna Paulownastraat niet langer geregeld door agenten met stopborden. De Heemafverkeerslichten trokken veel bekijks en ook de rest van het land was het niet ontgaan. De Vlissingsche Courant schrijft: ‘Dit mag zeker een vernuftige vinding worden genoemd en kan voor de veiligheid van verkeer uitstekende diensten bewijzen. Hoe het systeem functioneerde kan je hier bekijken (vanaf 3:45).
In het Torentje kan je nu de werkkamer van de minister-president vinden maar het heeft niet altijd een iconische status gehad. Het was eerder een opslagplaats en wijnkelder. Ook werd het af en toe als gevangenis gebruikt.
Het oudste museum in Nederland is De Galerij op het Buitenhof. Het was stadhouder Willem V die in 1774 zijn kunstcollectie voor het eerst toonde aan publiek. Begin negentiende eeuw sloot het zijn deuren om jaren later weer open te gaan. Dus niet voor niets claimt het Haarlemse Teylers museum ook de titel oudste museum. Zij hebben hun deuren wel altijd open gehouden. Hoe dan ook, een bezoekje brengen aan de Galerij kan nog steeds. Ze delen de ingang met de Gevangenepoort. Over gevangene gesproken: ken je Het Groene Zoodje? Zo werd de executieplaats in Den Haag genoemd waar van de 14e tot de 18e eeuw ter dood veroordeelden werden terechtgesteld. Het Groene Zoodje bevond zich op de kruising van de Lange Vijverberg en de Plaats, vlakbij de Gevangenpoort.
De mooiste brievenbus en deurbel van de stad vind je aan het Smitswater 26. Aannemer-architect Johannes Petrus Joseph Lorrie (1861-1944) verbouwde twee oude, smalle panden aan het Smidswater in art-nouveau stijl. Het ‘huis van Lorrie’ wordt door architectuurliefhebbers het mooiste jugendstil pandje van Den Haag genoemd en heeft zelfs een eigen Facebook pagina.
Dat ADO staat voor Alles Door Oefening hoeven we jullie vast niet te vertellen maar wist je dat je favoriete voetbalclub in zijn beginjaren op het Malieveld speelde? Pas in 1925 kregen ze hun eigen stadion in het Zuiderpark. En nee, het lied O, o, Den Haag van Harrie Jekkers is niet speciaal voor deze voetbalclub geschreven.
Er zijn 53 vuurtorens in Nederland waarvan 30 nog in gebruik waarvan de vuurtoren in Scheveningen er één van is. Het licht draait dankzij een gordijntje niet meer rond en de misthoorn klinkt ook niet meer (dat zullen de omwonende vast waarderen) maar het licht schijnt nog wel regelmatig. De rode twaalfzijdige gietijzeren toren staat er sinds 1875 en is 30 meter hoog. Elke woensdag- en zaterdagmiddag om 14:00 uur kun je ‘m beklimmen. Even 159 traptreden nemen én je hebt een spectaculair uitzicht.
De plek waar nu het vernieuwde museum COMM (voorheen Museum voor Communicatie) was vroeger een hotspot voor shopaholics. De Groote Koninklijke Bazar (Le Bazar Royal) was een van de eerste warenhuizen in Nederland. Eigenaar Dirk Boer opende De bazaar op 5 juni 1843 en verkocht veel Oosterse artikelen als vazen, Imari-porselein en tapijten. Koning Willem II liep er regelmatig binnen net als Hendrik Willem Mesdag. In 1927 werd de winkel gesloten.
Maar liefst 371 jaar! Zo oud is de oudste perenboom van Nederland. Je vindt hem in het Heilige Geesthofje, hier staat hij al sinds 1647. Nieuwsgierig geworden? Een foto bekijk je hier.
Heb je ook een leuk weetje over Den Haag? Wij horen het graag!